Kräkas eller fokusera framåt?

#metoo

En lavin är startad/topplocket har flugit av. Lätt att bli hur förbannad, ledsen och äcklad som helst. Och jag tror (tyvärr) inte att just teater- och mediafolket är väldigt mycket värre än andra branscher. Min gissning är att finansbranschen snart hamnar i medias fokus. Makt och sex hör oerhört starkt ihop. Jag har lyssnat till alldeles för många äckliga stories och sett saker i de flesta branscher jag varit i, men det har jag ingen lust ta upp just nu.

Jag orkar inte mer elände. Jag har ingen lust att låta mina barn möta en trist framtid. Vägrar låta min dotter vara med om saker jag varit med om. Därför vill jag fokusera på lösningar, vad kan vi göra åt den gigantiska problematiken med #metoo? Här en lista med en sammanfattning över vad 25 fantastiska unga kvinnor kom fram till när jag gjorde en workshop med dem häromveckan:

Hur gör vi för att komma åt problematiken med #metoo?
Grymma tankar, idéer och konkreta tips som flera av dem framgångsrikt använt sig av:

– Våga säga ifrån till den person som sagt något du upplevt kränkande. Du måste inte göra det där och då, utan gärna vid ett senare tillfälle, när ni två är ensamma. Berätta hur du uppfattade situationen och upplevde vad som sagts/hänt. Utgå från dina egna känslor, utan att med en gång anklaga (därför är det extra bra att ha sovit på saken en natt eller flera, så de mest upprörda känslorna kanske lagt sig och du hunnit reflektera). Fråga gärna – ”hur tänkte du då?” Den kvinna som gjort detta (flera gånger med olika män) hade upplevt det mycket postivit och starkt. Det krävs förstås en stor portion med mod, men så värt det!

– Låt alla män i hela världen hitta tre kvinnor som står dem mycket nära – fru, flickvän, dotter, syster eller kompis. Dessa tre kvinnor ska berätta om sina erfarenheter av sexuella trakasserier och kränkningar genom livet. Blir med största sannolikhet en känslomässig ”reality check” för de flesta män.

– Om du sett någon bli utsatt – fråga hur hon mår. Visa att du bryr dig.Våga fråga!

– Ha en låda på kontoret där man anonymt får lägga en lapp med synpunkter. Utan att namnge någon person kan man där berätta om en situation som känts olustig. Denna lapp läses upp vid veckomöte. Den som berättade att de på hennes arbetsplats använt sig av denna metod upplevde det mycket positivt och som att man efter en period ”lättat på trycket”, utan att det blev någon anklagande stämning, vilket kräver att man utgår från ”jag upplevde situationen såhär” i beskrivningen.

– Säg ifrån! Vågar du – så säg till på skarpen – vråla till ordentligt. De som sett riktigt kränkande saker mot någon annan hann inte tänka utan reagerade instinktivt genom att bli riktigt arga. De upplevde då att fler, kvinnor och män, slöt upp bakom den som vågade börja reagera högljutt.

– Se till att ha chefer och en HR-avdelning som vågar ta tag i frågan. Blir nog enklare nu efter att ”topplocket gått”, inom de flesta branscher…

– Fokusera på männen och inte bara på kvinnorna. Fokusera på pojkarna och inte bara på flickorna. Låt män och pojkar lyssna på podar, kolla youtube-klipp etc med viktiga talespersoner som t.ex Linnea Claesson, som även unga män kan ta till sig.

– Börja upplysa pojkar och flickor på dagis och fortsätt i skolan. Kampanjer som ”Stopp min kropp” etc är suveräna.

– Inställningen hos de vuxna – föräldrar, förskole- och skolpedagoger och ledare inom idrott och andra fritidsaktiviteter spelar en oerhört stor roll.

Jag är övertygad om att om vi tar till oss ett eller flera av dessa underbara tips – både män och kvinnor, gamla och unga, så blir världen till en mycket bättre plats framöver. Nu får det nämligen vara nog. Och det är i det lilla som det stora kan hända. #girlpower #fearlessgirl

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s