Nu får det vara nog

zenamidsommar

Nu får det vara nog. Vet inte hur många gånger jag sett vidriga bilder senaste dagarna från allt fruktansvärt som händer i världen just nu.Vet ibland inte om jag ska kräkas eller gråta eller både och.

Mitt i allt elände vill jag förmedla två bilder jag älskar och jag vill gärna att du som läser detta läser tills mitt inlägg är slut, för det jag har att säga är väldigt väldigt viktigt. Livsviktigt.

Den ena bilden är på fina vän Zena, mig, min dotter och Zenas son Yousef på midsommarafton i år. Den andra är på min fina vän  Malin och Zena lite senare på kvällen hemma i vårt kök. Zena och hennes man Ammar flydde till Sverige för fem år sedan. Jag och min man är lika gamla som dem och båda våra familjer har tre underbara barn var, som är lika gamla. För drygt 10 år sedan levde Zena och Ammar ett helt annat liv i Irak, ett land som de älskade. De hade bra jobb, ett fantastiskt hus med persikolundar utanför fönstret och två små barn. Sedan dess har mycket olustigt hänt i deras liv och efter många olika turer kommer de hit till Göteborg, där Ammar snart skaffar sig ett arbete. De älskar sitt gamla hemland och sin egen kultur, men de älskar också sitt nya hemland Sverige och vill så gärna bli en del av vårt samhälle och vår kultur. Även våra lite knasigare traditioner som midsommarkransar, sill och små grodorna…

Läget i vår egen stad Göteborg är akut. Jag har nu varit i kontakt med några olika vänner och kontakter som arbetar med bl.a ensamkommande flyktingbarn, för att höra var och hur jag och min familj kan hjälpa till. Med gråten i halsen berättar en av dem att situationen är helt fruktansvärd här i vårt Göteborg. Migrationsverket och socialstyrelsen går på knäna.Vi har just nu 900 ensamkommande flyktingbarn och endast 500 fysiska platser där de kan bo. Vi måste vara fler som hjälps åt att ta hand om dessa flyktingbarn. Vad kan vi då göra??

När de väl fått någonstans att bo behöver de kontakt med medmänniskor som bryr sig i detta nya, för dem mycket främmande land. Många av barnen är mellan 12-16 år. De är helt fantastiska ungdomar vars föräldrar satt allt sitt hopp till att de ska få komma till en plats på jordklotet där de har en chans till ett liv, och förhoppningsvis ett bättre sådant. De har lämnat allt och har inget. Låt oss hjälpas åt att ge dem något, vi som har allt. Kan du bidra med att vara läxhjälp eller annat volontärarbete några timmar i månaden? Kan din familj vara kontaktfamilj och träffa ett av dessa fantastiska barn ca 2 ggr per månad? Låta hen äta middag hemma hos dig, ta med på dina barns aktiviteter eller gå på bio med? Den bästa insats vi kan göra är att ge lite av vår egen tid några timmar varje månad. Jag tar tacksamt emot intresseanmälningar, som jag sedan kommer samla ihop till mina vänner och kontakter som jobbar med denna livsviktiga fråga i Göteborg och så ser vi till att tillsammans göra något riktigt bra. Nu är det dags för de goda krafterna att ta över. Var med och gör skillnad. Nu.

malinzena

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s