Sjung om studentens lyckliga dagar och fylla 41 år

studenter

Igår fyllde jag år. 41 år. Närmare 50 än 30. Min farmor beskrev när hon var i 75-årsåldern att hon ibland kunde få en chock när hon såg sig i spegeln och en ganska gammal och rynkig människa tittade tillbaka på henne. Hennes själ, sinne och inställning till livet hade nämligen stannat vid ungefär 25 års ålder. Jag förstår idag precis vad hon menar. Ändå har jag en bit kvar tills jag är 75 år. Men jag har nog också stannat vid 25.

Jag var på studentuppvaktning hos en släkting i fredags. När jag ser honom och hans 18-20-åriga kompisar så känner jag mig faktiskt riktigt gammal. Senare på kvällen hamnar ungdomarna i ett eget partytält med extra hög musik, gott att dricka och väldigt hög stämning och samtalsvolym. Jag får lust att gå in i tältet, varför ska man vara tråkig bara för att man är lite äldre än vad de är, så stor skillnad är det väl ändå inte?! Klart man ska umgås över åldersgränserna, de sitter ju mest i huvudet?! Så tänker jag efter. De festglada och härliga ungdomarna är ca 4-5 år äldre än mitt eget äldsta barn. När de hälsar på mig, på lite champagne-vingliga ben, så ser de nog inte bara en som är lite äldre än dem, de ser mig självklart som en medelålders kvinna som skulle kunna vara deras mamma. Jag stillar mig och stannar kvar i det andra tältet där generationen”föräldrar, mor- och farföräldrar mfl” umgås. Och jag trivs ju faktiskt ganska bra där också. Även om ljudvolymen på musiken inte är riktigt lika hög så skrattar vi nog lika mycket och dricker gott vi med.

Det finns några andra tecken, utöver det här med ungdomar som jag reflekterar över, och det gjorde jag redan när jag fyllde 39 år, då jag skrev följande, som fortfarande stämmer, om inte än mer idag, två år senare, därför uppdaterar jag texten bara något:

Kroppen och utseendet
– Jag använder kräm med solskyddsfaktor 50 för att inte få pigmentfläckar i ansiktet. Bryr mig inte särskilt mycket om att se brun och fräsch ut, känns mest farligt med solen.
– Sådana bikinitrosor jag för inte så länge sedan tyckte hade mormors-hög kant tycker jag nu passar min kropp alldeles ypperligt.
– Leopardmönstrat är ju riktigt raffigt. Färgen lila är inte så dumt det heller. 

 Jag blir väldigt lycklig när jag ser alla snygga presentatörer från olika länder i TV-rutan vid Eurovisionsschlagerfestivalen 2015. Det verkar vara inne med väldigt liten och platt byst, gärna framhävd med ner-till-naveln-djupa urringningar. Passar mig mycket bättre än det där Victoria Silvstedt-modet på brösten. Kanske inte urringningarna, men bröststorleken. Och så gillar jag ju inte plastikoperationer – jag tycker det verkar sunt om silikonmodet kunde försvinna. För allas bästa – både mammor och döttrar. Låt alla naturliga bröststorlekar vara på modet!!


Träning
– Jag tränar inte längre för att se så ung och vältränad ut som möjligt, utan för att min kropp ska orka bli äldre.
– Yoga känns som den ultimata träningsformen, för min kropp är i stort behov av stretchning. När jag går på innebandy någon gång då och då skadar sig mina jämnåriga titt som tätt.
– Jag har investerat i en svindyr racercykel och tillhörande outfit, så jag ser ut exakt som Adam i filmen Adam och Eva, när han skilsmässokrisar och bestämmer sig för att satsa på cykling.
– Jag tycker Friskis & Svettis är riktigt poppiga och håller sig till en ganska ungdomlig musiksmak.


Läsning
Min tidigare favorittidning Family Living känns numera lite naiv och barnslig och jag köper hellre tantinredningstidningen Sköna Hem istället. 


Arbete
Det känns viktigare att arbeta med något meningsfullt än att tjäna mycket pengar och ha rätt befattning på visitkortet.


Barnen
Jag har en snart 14-årig son som lätt sover till 12 på förmiddagen och har skostrl 45/46. Hans kvinnliga klasskompisar ser väldigt mycket snyggare ut i sina superkorta jeansshorts än vad jag ser ut i mina halvlånga. Deras urringningar kan jag bli riktigt avundsjuk på.

Jag känner mig en generation äldre än de andra tjejerna/mammorna i sandlådan med sina småbarn (barn 1) som diskuterar senaste numret av tidningen Mama och vilket dagis man ska välja. 

Maken
Jag har varit tillsammans med min man i 22 år. Gifta i 15 år.


Ta tillvara på livet
När jag förr sa att det viktigaste för mig var att nära och kära skulle vara friska tog jag ändå hälsan för given. Numera menar jag det på riktigt och uppskattar det på riktigt.
Jag var 15 år när mina egna föräldrar hade 40-årsfest och jag tyckte då att både de och alla deras vänner var hur gamla som helst. Nästan pensionärer.
Hmmmm, time changes…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s